Julgåvan 2022 till Cancerfonden för Catharina Ekdahl med flera

Jag ger oftast Hagström Consultings julgåva på 10 000 kr till en verksamhet som är relaterad till det jag arbetar med. I år går den dock till Cancerfonden för att hylla Catharina Ekdahl från PRV som gick bort tidigare i år. Catharina var en fantastisk människa jag arbetade med i några olika projekt och som alltid var villig att ställa upp och bjuda på sin kunskap, testa nya sätt att göra saker och ting och drev frågor framåt med sin stora nyfikenhet och engagemang. Det finns vissa människor man träffar på som är mer och större än sitt sammanhang och Catharina var verkligen en av dessa och jag vet att jag inte är ensam om att tycka det. Jag kommer ofta på mig själv att vilja stämma av en fråga eller fundering med henne och inser med sorg att det inte längre är möjligt. 

Det är två personer till som gått bort under hösten som också varit viktiga för mig, många andra och de frågor jag brinner för i yrkeslivet och det är Mattias Jansson och Östen Frånberg som också får hedersomnämnanden här utan koppling till cancerfonden. Mattias var kommunchef i några olika omgångar, utredare och var tidigt ute i sociala medier och fick en hel del motstånd när han gjorde det. Östen var en av de stora drivande krafterna bakom utvecklingen av internet i Sverige och en stor anledning till att Internetstiftelsen skapades. Mattias hade jag inte haft kontakt med på allt för länge men Östen jobbade jag med i ett projekt kring internet of things tills helt nyligen.

Ta hand om er själva och varandra så får vi som finns kvar göra vårt bästa för att hedra deras minna och driva de viktiga frågorna framåt bäst vi kan.

Tidigare mottagare av julgåvan är öppen källkods-projektet Curl 2021, ”Källkritik, fake news och faktagranskning” 2020, Open Knowledge Sverige 2019, Näthatsgranskaren 2018, Svenska Wikimedia 2017 och Musikhjälpen i Örebro 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *