Julgåvan 2021 till öppen källkod-projektet Curl

Efter att ha arbetat hemma i snart två år börjar jag känna att det är dags att träffas lite mer fysiskt. Covid verkar inte riktigt hålla med och fortsätter sätta käppar i hjulet. Jag får vara tacksam för att det ändå är möjligt att arbeta på distans mer eller mindre obehindrat .

Det är tekniken med möten på distans, verktyg för att samarbeta i dokument på distans och att planera projekt i samarbetsverktyg som gör detta möjligt och vi känner alla till vilka verktyg som brukar användas. Något som är minst lika viktigt men mer osynligt är koden i bakgrunden som möjliggör allt det nya. Öppen källkod driver hela webbens infrastruktur och vi är alla beroende av det. En av de viktigaste komponenterna har skapats och underhålls av en svensk, det är Curl som skapats av Daniel Stenberg. Curl är ett verktyg och ett bibliotek för att att flytta information som används nästan överallt. Att underhålla öppen programvara innebär ofta mycket arbete och lite ekonomisk belöning. Daniel har en rätt bra situation och stöd men jag väljer ändå att ge årets julgåva på 10 000 kr till Curl för att belöna allt det hårda arbetet. Skänk gärna en tanke till alla hjältar som arbetar för att internet som vi alla är beroende av ska fortsätta fungera.

Denna bild illustrerar situationen bra även om det handlar om ett annat projekt.

Tidigare mottagare av julgåvan är ”Källkritik, fake news och faktagranskning” 2020, Open Knowledge Sverige 2019, Näthatsgranskaren 2018, Svenska Wikimedia 2017 och Musikhjälpen i Örebro 2016.

Du kan också donera till Curl på https://opencollective.com/curl/donate

God Jul!

2 reaktioner till “Julgåvan 2021 till öppen källkod-projektet Curl

  1. This is a superb gesture Björn.. I am managing a study at the European Commission looking to identify Critical Open Source Software, such as the software from Nebraska. Critical can mean, ”important to the organisation”, but it can also mean ”in a critical state of health”. We examine the former, to flush out the latter. Then we see how we can help those software to ”get better” and live long and healthy lives! See https://joinup.ec.europa.eu/collection/fosseps/news/fosseps-pilot for more information.

    It would good to hear of open source projects which fall into the above category, so we can decide how to help them.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *